Etiketler :
Domain Sorgulama
Türkçe kullanımı ile Alanadı olarak adlandırılan ancak hem uluslararası hemde ülkemizde genel bir kullanım şekliyle domain olarak adlandırılan hizmet, bir web sitesinin çalışması için olmazsa olmazlardandır. Web sitesi açmaya karar verdikten sonra ilk adım Domain Sorgulama ikinci adım domain alımı olmaktadır. Domain aslında bir tescil hizmetidir. İnternete çıkış için kullanacağınız kod adınızı bu şekilde kendi adınıza tescil edersiniz.Bu hizmeti bir tescil hizmeti olarak adlandırdığımızda, ortaya çıkan en önemli konu tescilin kimin adına olduğudur. Genellikle bir çok web tasarımcısı, yönetimleri kendileri yaptığı için domainleri müşterisinin değil kendi adına tescil eder. Bu ileride ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle domain almaya karar verdiğiniz zaman, mutlaka kendi adınıza tescil edilmesine dikkat etmelisiniz. 

Domain sorgulama kadar domaini almış olduğunuz firmanın iyi bir Web Hosting altyapısına sahip olduğuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Eğer domain başkası adına tescil edilirse, ileride tescil eden kişi ile aranızda bir sorun çıkması veya ona ulaşamamanız durumunda, kayıt firmaları her ne olursa olsun sizi dikkate almayacaktır. Bu yüzden domain sorgulama işleminizi kendiniz yapmanızda fayda vardır. Domain kendiniz de satın alabilirsiniz. Bunun için yerli veya yabancı domain kayıt ve hosting firmalarından birinden sorgu yapıp alışverişinizi birkaç adımda tamamlayabilir ve kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Ödemeniz tamamlandığı zaman, domain sizin adınıza tescil edilmiş olur. En kısa tescil süresi bir yıldır. Uluslararası domainleri bir yıldan 10 yıla kadar tescil etmeniz mümkündür. Tr uzantılı domainler ise bir yıldan başlamak üzere, 5 yıla kadar tescil edilebilirler.

 Domain bu şekilde sizin yönetiminizde olmak ile birlikte yine bazı riskler mevcuttur. Aldığınız domain kayıt firması merdivenaltı bir firma olabilir. Bu durumda bir süre sonra firma kapanırsa yine zorluklar yaşanabilir. Ancak domain kayıt bilgileri kendi adınıza yapıldı ise, domain yönetimini tekrar almanız mümkündür. Domain sorgulama işlemini yapmadan önce hizmet alacağınız hosting firmasının köklü bir firma olup olmadığını inceleyebilirsiniz. Eğer bu site en az 3-4 yıldır hizmet veriyorsa güvenilir bir site demek mümkün olabilir. Ayrıca ilgili site adı ile kısa bir araştırma yaparak, müşteri yorumları size fikir verecektir. Domain alımındaki en önemli kriterlerden biride, domainin kısa ve anlaşılır olmasıdır. Özellikle okunuşunda anlama zorlukları olması durumunda, bir kişiye web sitenizi veya email adresiniz verirken kodlamak zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca zor isimler yanlış anlaşılabileceği için sitenize girişleri etkileyeiblir. Hatta hatalı alınan mail adreslerine atılan mailler size ulaşmayacaktır. Uzun olmasıda yazım zorluğunu ve akılda kalıcılığı azaltacaktır. Ne kadar kısa ve anlaşılır olursa o kadar iyi bir domaine sahip olmuş olursunuz. Domain sorgulama, hakkında sizlere bazı önerilerimiz oldu bir başka yazımızda görüşmek üzere…